Lär din hund ligg med enkelt knep

Har du försökt lära din hund ligg men inte riktigt kommit helt i mål? Det finns ett enkelt knep som snabbt ger resultat.

Sätt dig på golvet med båda benen riktade framåt, och böjda så att en tunnel bildas under knävecket. Uppmärksamma hunden på att du har en godisbit i handen. Locka in hunden under benen och flytta gobiten vidare ut på andra sidan. När hunden följer efter kommer den bli tvungen att inta en liggposition för att nå hela vägen fram till godisbiten. Belöna med godiset och beröm när hunden befinner sig i liggposition.

Gör om övningen några gånger och snart kommer hunden förstå att det är liggpositionen som är målet. Lägg sedan på kommandot – Ligg!

Du kan i nästa steg försvåra övningen genom att få hunden att ligga när den är halvvägs igenom. Locka då med godisbiten i stängd hand och håll kvar handen under benen så hunden inte kommer vidare, använd kommandot ligg.

Försvåra övningen ytterligare genom att hålla handen under benen och be hunden att ligga redan i startpositionen utanför dina ben. Blir det för svårt är det bara att gå tillbaka till tidigare övning några gånger.

Övningstillfällena ska inte vara mer än ett par minuter men kan med fördel upprepas flera gånger per dag. Tänk på att ha tålamod och att hunden ska ha kul!

Lycka till!

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in